Courgette soep

 

Wederom een lekker Italiaans recept : Courgette soep.

Deze smaakvolle soep is lekker licht, en heeft een heel subtiele smaak.

De ingrediënten :

  • 4 flinke courgettes (circa 2 kilo)
  • 800 ml kippe/gevogelte-bouillon
  • één liter zoete witte wijn
  • 200 ml crème fraîche
  • 4 flinke teentjes knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel zeezout kristallen
  • een halve eetlepel gemalen witte peper
  • 3 eetlepels fijngesneden gedroogde basilicum
  • 3 eetlepels fijngesneden gedroogde peterselie
  • 50 gram boter en een scheut olijfolie (niet afgebeeld)
  • 2 uien

De ui schillen en fijn snijden.


De courgette ontdoen van het steeleind (en eventueel stomje aan de andere kant), en daarna in kleine stukjes snijden.


Van de knoflook breek ik vier dikke teentjes af, die ik daarna snipper.

Als je knoflook snijdt komen de geurige smaakstoffen meteen vrij. Om te voorkomen dat ze met het zuurstof in de lucht reageren tot onwelriekende stoffen voeg ik zout toe. Het zout bindt de smaakstoffen en zorgt er voor dat de fijngesneden knoflook heerlijk blijft smaken.


Verwarm de boter en een scheut olijfolie in een ruime soeppan.

Zodra de boter gesmolten is kunnen de uien erbij.

De uien bruin baken.

De courgettes kunnen erbij, en meteen ook de knoflook (met het zout).

Een liter witte wijn erbij.

Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten doorkoken. Er zijn mensen die een staafmixer gebruiken, waardoor de soep mooi glad wordt, maar ik gebruik een stampotstamper. Op mijn manier blijven er nog enkele hele stukken courgette in de soep, en dat vind ik lekkerder.

De bouillon kan erbij.

En nu snel de bloem er door mengen. Als je bang bent voor klontjes kun je de bloem met een beetje bouillon mengen tot een papje.

De crème fraîche erbij.

De kruiden kunnen erbij : Basilicum, peterselie en witte peper.

Goed roeren en serveren met brood.

Totaal is het circa 4 liter, dat is voldoende voor 4 tot 6 personen.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/