Koekjes

 

Koekjes, zandkoekjes, speculaaskoekjes, noem maar op: Dit recept van een koekje is echt heel eenvoudig en kan bijna niet mislukken. De verschillende mogelijkheden zijn legio en laat je fantasie werken: Een zoet gebakken deegplakje... Met honing, suiker, sesam, kaneel, rum...

Een koekje kan van alles zijn: Van een klein bakseltje tot een wafel. Echter, één ding hebben ze gemeen: Het deeg heeft relatief meer suiker vet en minder vocht dan brooddeeg. Hierdoor ontstaat in het deeg een vochtgebrek: De meeldeeltjes verdorsten. Suiker trekt namelijk water aan en verdroogt zo het weinig vocht dat in de boter zit en het vocht uit de eieren. De meeldeeltjes kunnen derhalve geen hecht deeg vormen, omdat de vorming van lange glutenketens niet mogelijk is. Je krijgt dus een zacht, kruimelig hapje. En dat is precies wat een koekje moet zijn: Zacht en kruimelig, dus niet stevig.

Je kunt de structuur verder beïnvloeden: Voor een stijf en compact koekje meng je alle ingrediënten in één keer in een kom. Voor een luchtiger koekje meng je de boter, het suiker en de eieren goed en vervolgens meng je voorzichtig de meel er door.

Het basisrecept voor een zandkoekje is eenvoudig: Meng 340 gram zelfrijzend tarwemeel, 250 gram roomboter en 170 gram suiker met 120 gram eieren (2 eieren klasse 'M') tot een deegbal. Laat die een half uurtje afgedekt rusten in de koelkast. Rol hem uit tot een dikte van een halve centimeter en met een glas of vormpje druk je er deegplakjes uit. Leg die op een ingevet bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 175 graden (heteluchtoven = 150 graden) in een kwartiertje gaar. Terwijl ze warm zijn haal je de koekjes van het bakblik en laat je ze op een rooster of wat keukenpapier afkoelen. Als ze helemaal koud zijn kun je ze eten.

Variaties kun je maken door aan het deeg vanillesuiker, kaneel, rum, citroenrasp, speculaaskruiden of cacaopoeder toe te voegen. Wat ook erg lekker is om een zakje M&M's te pakken en terwijl het zakje nog dicht is wikkel je er een doek om, sla er een paar keer met de deegroller op waardoor de M&M's breken en meng ze mee in het deeg. Rol wel het deeg wat dikker, zeg 1 cm dik, uit. Jamie Oliver zag ik dit op TV doen en het zag er lekker uit. Je kunt de M&M's vervangen door een reep chocolade of hazelnoten, walnoten, etc. Laat je fantasie werken.
Je kunt de koekjes, nadat je ze op de bakplaat hebt gelegd om gebakken te worden, ook bestrijken met een losgeklopt ei en wat suiker er over strooien. Eventueel sesamzaadjes er nog overheen. De mogelijkheden zijn divers.
En dan patronen: Door de koekjes voor het bakken te voorzien van leuke motieven maak je versierde koekjes. Druk er bv met een rasp in, dan krijg je een leuk pokdalig oppervlak. Ook hier geldt: Laat je fantasie werken.

Een paar van deze voorbeelden zal ik demonstreren, dus: Let's cook. Ik heb er echt zin in. Yes!

Mensen die meerdere bakrecepten van mij gezien hebben kennen m'n meeltafel. Die heb ik gebouwd door op een keukentrolley een grenen plank (die ik goed waterdicht gelakt heb) en een opstaand plankje erop te maken. Ik kan er pasta uitrollen, deeg kneden en noem maar op. Hij heeft voor mij de perfecte hoogte van 87 cm, waardoor het kneden veel prettiger is. De lampjes staan er normaal niet omheen, maar dat is om beter belichte foto's te krijgen.

En, het koken kan beginnen. Het deeg maken.

Ik neem de volgende ingrediënten:

  • 340 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram roomboter (die ik op kamertemperatuur heb laten komen)
  • 170 gram suiker
  • 2 eieren (is totaal circa 120 gram als je klasse 'M' eieren neemt)
  • 2 zakjes vanillesuiker


In een mooie grote kom voeg ik alle ingrediënten behalve het meel samen.

Het mengsel roer ik goed los.


Voeg de helft van het meel toe.

Als je de helft toevoegt kun je een mooi glad deegje maken. Roer het stevig door.

Voeg nu de andere helft van het meel toe. Vanaf nu niet meer stevig roweren, gewoon mooi mengen zonder veel kracht te gebruiken. Dan worden de koekjes mooi luchtig.

Een lekker stevig deeg ontstaan.

Dek het deeg af.

En zet het een half uur in de koelkast weg.


Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven 150 graden). Een ingevet bakblik, of een bakblik met bakpapier zet je klaar. Ikzelf heb een losse bakplaat met antiaanbaklaag. Erg handig, en je hoeft het niet in te vetten.

Het deeg is in de koelkast stevig geworden.

Spreid wat meel op een vlak oppervlak.

Het deeg kan er op, probeer een mooie berg te maken.

Strooi wat meel over de deegroller en rollen maar.

Rol tot je een dikte van pakweg een halve centimeter hebt bereikt.

Met een glas kun je prima koekvormpjes uitsteken.

Steek de vormpjes uit en leg ze op de bakplaat. Het overtollige deeg verzamel je.

En rol je tot een bal, om er nog wat koekjes uit te halen.

Kijk, de koekjes liggen allemaal op de bakplaat.

Nu wat fantasie. Ik prik in de helft van de koekjes ondiepe gaatjes. Ziet leuk uit.

En op de andere koekjes strooi ik wat sesamzaadjes.

Ik druk de sesamzaadjes aan met een zeef.

De oven is voorverwarmd.

Met een snelle beweging open je de ovendeur en schuif je het bakblik er in. Meteen daarna de deur weer dicht.

De koekjes hebben 15 tot 20 minuten baktijd nodig.

Na 19 minuten prik ik met een satéprikker, die schoon blijft. Er kleeft geen deeg aan, dus het koekje is gaar.

De koekjes kunnen uit de oven.

Om te voorkomen dat ze zacht worden haal je ze van het bakblik en leg je ze te ademen op een rooster of op keukenpapier.

Als ze zgoed zijn afgekoeld bewaar je ze in een afgesloten bus, trommel of bakje.

Mmmmm. Ze zijn prima gelukt. Lekker kruimelig en zeker geen taai stevig bakseltje. Lekker los. Heerlijk!


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/