Runderstoofje

 

Een Italiaanse stoofpot van reepjes rundvlees in een tomaten / paprikasaus. Lekker bij pasta en bij rijst, en uniek van smaak.

De stoofpot heeft een bereidingstijd van zo'n vier tot vijf uur, dus neem de tijd er voor.

De ingrediënten :

  • 3 groene chili pepers
  • 3 groene paprika's
  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 850 gram runderlappen
  • 400 ml bouillon (de mijne heb ik eerder gemaakt en komt uit de diepvries, maar je kunt ook een potje uit de supermarkt of een bouillonblokje met water gebruiken)
  • 5 grote verse uien
  • flinke bos peterselie (circa 100 gram)
  • olijfolie, boter, gemalen (zwarte) peper en zout (niet afgebeeld)


Schil de uien en snij ze fijn.


Was de peterselie goed en snij de steeleinden er af.

De peterselie matig fijn snijden.


Was de paprika's en snij ze in de lengterichting door midden, waardoor je het zaadhuis gemakkelijk kan verwijderen.

Snij de paprika in regelmatige stukken .


Was de chili's en snij het steeleind er af.

Snij de chili's in de lengterichting door midden en schraap met een lepeltje de zaadlijsten er uit.

In de zaadlijsten zit de feitelijke peperkracht. Hoewel dit groene pepers zijn, die dus nog niet rijp zijn en nog lang niet zo scherp zijn dan hun rijpe rode broeders, kan de pepersmaak het gerecht gemakkelijk overheersen. Echter, enkel de zoete subtiele smaak van de chili's is in dit gerecht nodig, en eventueel bijpeperen doen we straks met peper uit de molen.

Snij de chili's, die dus ontdaan zijn van de zaadlijsten, in stukjes.


De runderlappen in kleine reepjes van 2 centimeter lang en een halve centimeter breed en hoog snijden.


Wrijf het vlees met vers gemalen zwarte peper en zout in, en bak deze in een hete pan met 50 gram boter en 4 eetlepels olijfolie snel bruin. De bedoeling is een dun smaakvol laagje om het vlees te krijgen. Zodra het vlees rondom is aangebraden kan het uit de pan, en komt het pas later terug in de pan om te garen.

De pan wordt nu gebruikt om de uien te bruinen, en doe dit op een matig vuur.

De uien moeten goed bruin worden, want dat geeft een heerlijke unieke zoetige smaak. Neem er de tijd voor, de smaak is deze moeite waard.

Zodra de uien bruin zijn gaan de chili's erbij.

Draai het vuur laag en voeg de tomaten toe. De mijne komen uit de diepvries, waar ik ze deze zomer, toen ze mooi rijp waren, heb ingevroren.

Voeg ook de bouillon toe.

De deksel kan op de pan en laat het geheel op laag vuur twee tot drie uurtjes garen. De tomaten zullen dan uiteen vallen en hun kleurstof verder ontwikkelen. De saus wordt dieper van kleur en het caroteen in de tomaten vormt een heerlijke smaak. Daarnaast komen door het lange koken de vitaminen in de tomaten tot ontwikkeling : De saus wordt door het lange koken dus nog gezonder !

De saus heeft ruim twee uur zachtjes gekookt, en nu voeg ik de aangebraden reepjes vlees toe.

De deksel gaat weer op de pan en het vlees moet tenminste twee uur (zo lang heeft het vlees nodig om gaar te worden) op heel zacht vuur gaar worden.

Na een half uurtje kan de gesneden paprika en de gesneden peterselie er bij.

De deksel gaat weer op de pan en de saus kan weer zachtjes doorkoken.

Als het vlees gaar is kan het vuur onder de pan uit en kan de saus worden geserveerd. Je kunt hem ook snel afkoelen en een dag later opwarmen en serveren.

Breng de saus op smaak met gemalen (zwarte) peper en zout.

De stoofpot serveer je met pasta of met rijst. Mijn voorkeur gaat uit naar rijst. Je kunt er abrikozen of andere vruchten op siroop bij serveren. Spinazie past er ook bij. Het recept is ruim voldoende voor vier personen.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/