Tip : Verminderen keukengeurtjes

 

Keukengeurtjes : je weet wel, die indringende geur die vrijkomt als je uien bakt, of bezig bent met het trekken van een bouillon.

Het is heerlijk als je keuken naar verse kooklucht ruikt, maar er is niets vervelender dan dat die geur zich ongewenst over de rest van je huis verspreid. Ook al heb je nog zo'n goede afzuigkap, en zeker in de winter als de ramen niet wagenwijd openstaan, die geur dringt overal in.

Nu las ik een tijdje geleden dat er een heel eenvoudige methode is om die geur tegen te gaan. Het enige dat je nodig hebt is een plat (plastic) bakje, dat je vult met een klein scheutje spiritus. En als je dat bakje ergens in de keuken (hoog) wegzet, op het moment dat je begint met koken, zul je merken dat de geuren door het spiritus worden geneutraliseerd. 

Je kunt het bakje laten staan totdat alle geur weg is.

Als je aan het steengrillen of gourmetten bent, is dit ook de ideale oplossing om die penetrante geur uit de woonkamer te krijgen.

De werking is als volgt : Spiritus is een vluchtige stof, die zich graag bindt. De geurmoleculen zijn langgerekte koolwaterstoffen, en het spiritus heeft op die stoffen dezelfde werking als zout op gluten : De ketens worden gebonden.

En omdat de gebonden ketens niet meer de chemische eigenschappen van het geurmolucuul hebben, ruik je niets meer. De werking is dan ook heel snel.

Door middel van de natuurlijke luchtstroom in de keuken, en natuurlijk via de afzuigkap, worden de nu geurloze moleculen afgevoerd.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/