Champignon/roomsaus voor pasta

 

Een Italiaanse saus, geschikt voor alle soorten pasta. Mmmm, en makkelijk zelf te bereiden.

In dit recept laat ik zien hoe je een eenvoudige champignon/roomsaus maakt. De saus kun je toepassen in tal van gerechten, waarbij vooral de pastagerechten profijt hebben van de room in de saus : De pasta wordt heerlijk gehuld in room en smaakt daardoor bijzonder smeuïg.

De ingrediënten :

  • 1 dikke prei
  • 400 ml crème fraîche
  • 3 dikke uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 500 gram champignons
  • een bosje verse tijm of 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 flink glas droge witte wijn
  • peper en zout (naar smaak)


Borstel zandresten van de champignons af. Eén helft van de champignons snij ik in mooie partjes (circa 5 partjes per champignon) en de andere helft snij ik heel fijn, waardoor de smaak van de champignon goed vrij komt.


Het groene deel van de prei is voor dit gerecht niet nodig, en ik snij het weg. Je kunt het gebruiken (eventueel invriezen) voor het trekken van een bouillon.

Het witte deel snij ik in smalle ringen, ongeveer vier ringen in een centimeter.

Goed wassen zodat alle zand weg is.

De prei moet zo veel mogelijk in losse ringen gemaakt worden, dus maak de stukken prei los tot ringen. Dan zijn ze straks snel en tegelijkertijd gaar. Als je er hele stukken tussen zou laten zouden die niet snel gaar zijn, en je saus is dan net ietsje minder perfect.


De uien ontdoe ik van de schil en snij ik in kleine stukjes.


Breek van de knoflook vijf dikke teentjes af en pel ze. 

Ik voeg zeezout toe. Tijdens het snijden van de knoflook breek je de celwandjes, waardoor vluchtige stoffen vrijkomen. Die reageren heel gemakkelijk met het zuurstof in de lucht en vormen zo een bittere smaak. De toevoeging van zeezout voorkomt dat, en de knoflook behoudt haar smaak.


Van de tijm heb je alleen de blaadjes nodig.

Pak het takje bij het "kopje" vast en laat het takje door je vingers glijden. De blaadjes komen er af en het stengeltje doe je weg.

Kort aansinijden zodat eventeel meegekomen kopsteeltjes worden kleingesneden.


In een pan verwarm je 30 gram boter en een gelijke hoeveelheid olijfolie.

Bak de champignonpartjes mooi aan beide zijden bruin.

Zodra de champignonpartjes zijn aangebruind kunnen de gesnipperde uien erbij.

Bak de uien in een paar minuten glazig.

Voeg de gesnipperde champignondeeltjes toe.

Af en toe omroeren en op hoog vuur vijf minuten goed aanbakken.

Blussen met een glas droge witte wijn (of water).

De knoflook erbij.

Omroeren en geef de knoflook 1 minuut de tijd om tot smaakontwikkeling te komen. Voeg dan de preiringen toe.

Meteen gevolgd door de tijm.

Omroeren en nu het vuur uitzetten.

Voeg de crème fraîche toe, roer het geheel om en je kunt gaan serveren.

Meteen als de saus is omgeroerd en de room goed is verdeeld kun je serveren. De prei is dan nog knapperig.

Je kunt serveren met gebakken zalmmoot, tagliatelle verde (groen), kerstomaatjes en heerlijke mozzarella kaas (de bereiding van de zalm ) :

Of wat dacht je van spaghetti, kerstomaatjes en heerlijke gebakken gerookte spekrepen (de bereiding van de spekrepen ) :


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/