Pilaf

 

Pilaf, ook wel pilav gespeld, is een Grieks/Turks gerecht, beminnelijk om haar zoete smaak.

De essentie van het gerecht is een licht zoet smakend stoofpotje van stukjes vlees met vruchten, veelal perziken. Maar rozijn, pruimen, abrikozen etc etc, dus zoete vruchten, ze zijn allemaal geschikt.

Dit recept beschrijf ik geschikt voor een maaltijd voor 6 personen. Het gerecht laat zich prima invriezen, dus het surplus kun je in mooie porties in de diepvries kwijt.

De ingrediënten:

  • 1 kilo (varkens)hamlappen
  • 1 flink glas rosé of witte wijn
  • 2 grote blikken perziken op siroop
  • 1 theelepel cayenne peper , en als je van een pittigere variant houdt kun je er een tweede theelepel bij doen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 6 uien
  • 4 flinke teentjes knoflook
  • zeezout


Snij het vlees in blokjes, hapgroot.


Schil de uien en snij ze in stukjes.


Verwarm 6 eetlepels olijfolie en bak hierin het vlees en uien.


Intussen kun je de knoflook en de perziken prepareren.

Breek vier grote teentjes van de knoflook af.

Voordat je gaan snijden/hakken voeg je gemalen zeezout toe. Dat voorkomt dat de knoflook bitter wordt. Knoflook wordt bitter door blootstelling aan zuurstof in de lucht en dat gaat al heel snel. Het zout voorkomt dat en de knoflook blijft fijn van smaak.


Giet de perziken door een vergiet zodat je ze goed kunt verwerken. Vang het sap op.

Snij de perziken in stukjes.


Intussen heeft het vlees en de uien een kwartiertje opgestaan. Voeg de fijngesneden knoflook toe, enkele minuten later gevolgd door de stukjes perzik.

De rest van de ingrediënten kan erbij, dus het glas wijn, de tomatenpuree, kaneel en cayenne peper en het sap / de siroop van de perziken.

Nu de deksel op de pan en laat het geheel rustig pruttelen.

Het vlees gaart in een uur, waarvan al 20 minuten benut zijn bij het bakken met de uien. Je zult dus nog 40 minuten moeten stoven.

Zodra het vlees gaar is (proef een stukje) bind je de saus met allesbinder of met maïzena.


Serveer de pilav met gekookte witte rijst.

De pilaf is erg lekker met kefthethes als voorgerecht.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/